top of page

12TH HISTORY CHAPTER- 7 AN IMPERIAL CAPITAL OF VIJAYANAGAR

Updated: May 9

MOST IMPORTANT QUESTIONS



VERY SHORT QUESTIONS


1.By which name local communities of Merchants in Vijayanagar were known as?

Ans. Kudirai Chetti


2. Who found the ruins of Hamp?

Ans. Colin Makenzie



3.The Battle of Talikota is known by another name which is ?

Ans. Rakshi Tangadi War


4.Who was Ashavapati?

Ans. Rulers of Deccan Sultan


5.Who founded the Vijayanagar Empire?

Ans. Harihara & Bukka


SHORT ANSWERS


6) How were the sources of water requirements of Vijayanagar met?

Ans. i) Natural basin made by Tungabhadra river and Krishna river

ii) Hiriya Canal was the most prominent work

iii) Kamalapuram tank was used for irrigation and by royal centers.

iv) Tanks were made to solve the water problem.




7) Why was Krishnadev Raya the most powerful ruler of Vijayanagar Empire?

Ans. i) Krishnadev Raya expanded the Vijayanagar empire during his reign.

ii) His love for architecture led him to create famous gopurams and mandapas in Vijayanagar empire.

iii) His military preparedness made him unique among all rulers of Viajyanagar.


8) What were the main causes responsible for the downfall of Vijayanagar Empire?

Ans. i) Weak successors

ii) Inability of tackling conflicts

iii) Rulers of different dynasties created situation of instability

iv) Battle of Talikota




9) Describe the most impressive platform structure found in the Vijayanagar empire.

Ans. Mahanavmi dibba and audience hall were among the most famous platforms found in Vijayanagar empire. As historians suggest, these platforms were used for religious purposes and practices during occasions like Mahanavmi and ceremonies of kings.


10) What were gopurams and Mandaps?

Ans. Gopurams and Mandapas were architectural styles used by rulers of Vijayanagar empire. Mandapas were pillared outdoor halls for public rituals whereas Gopurams were the elaborate entrance towers mainly found in south India temples


DOWNLOAD THE PDF

CHAPTER-7 AN IMPERIAL CAPITAL OF VIJAYANAGAR
.pdf
Download PDF • 56KB




Recent Posts

See All

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
bottom of page